wtorek, 7 grudnia, 2021
Strona domowa > Aktualności > Co jeść przy nadwrażliwości jelita grubego? Poznaj zasady diety IBS

Co jeść przy nadwrażliwości jelita grubego? Poznaj zasady diety IBS

dieta cukrzyka

Szacuje się, że nawet 10-20% dorosłego społeczeństwa boryka się z IBS, przy czym kobiety chorują znacznie częściej w porównaniu do mężczyzn. Jeśli zmagasz się z zespołem jelita drażliwego, dieta może być dla ciebie poważnym wyzwaniem. Zamiast jednak eksperymentować z codziennymi posiłkami, warto poznać kilka wskazówek, na bazie których powinna powstać dieta IBS.

IBS – co to?

Zespół jelita drażliwego (IBS) jest przewlekłą chorobą jelita cienkiego i jelita grubego. Jej przyczyna nie została do końca rozpoznana, ale można wymienić kilka czynników zwiększających ryzyko jej rozwoju.

– Chorobie IBS sprzyjają między innymi zaburzenia funkcji motorycznej jelit, nadwrażliwość trzewna. Schorzenie występuje także u osób z zaburzeniami psychicznymi i emocjonalnymi albo może być następstwem długotrwałego stresu. Kluczowe są jednak skłonności genetyczne, które predysponują do wystąpienia choroby, jaką jest zespół jelita drażliwego. Dieta odgrywa zatem istotną rolę – pisze na swoim blogu Michał Wrzosek zajmujący się przygotowywaniem diety dla osób z IBS.

Dieta IBS – najważniejsze zasady

Chociaż leczenie zespołu jelita wrażliwego bazuje na postępowaniu ogólnym, leczeniu farmakologicznym i psychoterapii, ogromną rolę odgrywa sposób odżywiania.

Warto wiedzieć, że dieta IBS nie jest żadną szczególną dietą. Zaleca się jednak wprowadzenie modyfikacji żywieniowych z wyraźnym akcentem na unikanie produktów, które nasilają nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Mowa przede wszystkim o żywności zawierającej konserwanty oraz o używkach.

Warto przy tym notować przypadki, w których spożycie danego produktu spowodowało wystąpienie lub nasilenie nieprzyjemnych objawów. Takie rozwiązanie stanowi spore ułatwienie w przypadku schorzenia, jakim zespół jelita drażliwego. Dieta może być wówczas dopasowana w taki sposób, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia przykrych symptomów.

Nadwrażliwość jelita grubego – co jeść?

Masz nadwrażliwość jelita grubego? Co jeść, aby nie nasilić objawów czy wręcz je wyeliminować? Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ w wielu przypadkach jest to kwestia bardzo indywidualna.

Zaleca się jednak, aby jeść produkty spożywcze:

  • będące źródłem błonnika rozpuszczalnego;

  • zaliczane do grona naturalnych probiotyków.

Biorąc pod uwagę fakt, że 30-85% osób z IBS może zmagać się jednocześnie z SIBO, zaleca się wykluczyć m.in. pszenicę, czerwone mięso, kofeinę, mleko, nabiał.

Nie jest wskazane również spożywanie pokarmów tłustych i wzdymających.

Zespół jelita drażliwego – suplementy

Jeśli chodzi o zespół jelita drażliwego, suplementy mogą okazać się sporym wsparciem. Mowa tutaj przede wszystkim o preparatach zawierających:

  • żywe drobnoustroje, np. Lactobacillus plantarum299v, Saccharomyces boulardi, Bifidobacterium infantis;

  • olejek miętowy z mięty pieprzowej.

Należy jednak podkreślić, że rozpoczęcie suplementacji warto skonsultować z lekarzem.

Zespół jelita drażliwego to uciążliwa choroba, która potrafi obniżyć jakość życia. Dlatego warto zmienić swoje nawyki żywieniowe, które – w połączeniu z innymi elementami zdrowego stylu życia – pomogą wyeliminować dyskomfort.

Dodaj komentarz